top of page

Er is online ontzettend veel informatie te vinden over ouderschap en opvoeding. Bij De Oudertelefoon staan we ouders te woord vanuit de overtuiging dat je als ouder zelf het beste antwoord op je vragen hebt.

 

In gesprekken met ons stellen we jou de juiste vragen om tot die inzichten te komen. Toch kan het soms ook erg fijn zijn om inhoudelijke tips te krijgen, of antwoorden op heel concrete vragen, bijvoorbeeld over je rechten als ouder, of zorg, of onderwijs.

 

We hebben een aantal bronnen voor je geselecteerd waar we zelf ook veel aan hebben. Tips kun je altijd naar ons mailen, via info@oudertelefoon.nl! Weet dat je ons altijd mag bellen, ook over onderwerpen die de organisaties hieronder beschrijven.

Informatie

Nieuwe ouders (jonge kinderen)

We zijn groot fan van de app van How About Mom, een platform voor (aanstaande) ouders van jonge kinderen. De gratis app richt zich met name op de moeder, in het eerste jaar na de bevalling. Van borstvoeding tot sporten, meditatie en ontspanning. Ook erg boeiend, leuk en nuttig voor vaders.

Opvoeding

Soms heb je hele concrete opvoedvragen. Vragen die niet zozeer gaan over hoe je als ouder iets beleeft, maar wat je moet doen als een peuter kramp heeft, wat voor verschillende soorten kinderstoelen er zijn en wat het effect van meeroken is op kinderen. Voor dit soort concrete vragen kun je terecht bij GroeiGids.nl. Ze hebben ook een app, waarin je de ontwikkeling van je kind kunt vastleggen en per categorie en levensfase van je kind helder antwoord vindt op praktische vragen.

Onderwijs

Voor alle vragen rondom ouders en onderwijs, kun je terecht bij de organisatie Ouders & Onderwijs! Van de rechten die je hebt als ouder van een schoolgaand kind, tot vragen over zomervakantie, schoolsystemen en leerachterstanden. 

Pubers

Wat ons betreft de beste site voor iedere ouder van pubers. Tis Hier Geen Hotel geeft antwoord op allerlei vragen over kinderen tussen de 10 en 20 jaar oud, maar laat je daarnaast met name keihard lachen om alle merkwaardige perikelen die het leven met een puber met zich meebrengt. Alles Gaat Voorbij. 

​​

Rechten

Welke rechten heb je eigenlijk als ouder? Als vader? Als moeder? Het Juridisch Loket kan je helpen bij allerlei vragen rondom de rechten die je hebt binnen je familie en relatie (en andere thema's). Naast informatie geven ze ook gratis persoonlijk juridisch advies, bijvoorbeeld bij schulden en incasso. 

Relaxen

Met als slagzin 'Alle andere moeders doen ook maar wat' kunnen we niet anders dan fan zijn van de Club van Relaxte Moeders. Ook erg leuk voor vaders, wederom. Op de site staan, gecategoriseerd per kinderleeftijd veel persoonlijke ervaringen van ander ouders beschreven. Met veel humor laat de club zien dat we allemaal maar wat doen. 

Scheiden

Kenniscentrum Kind & Scheiding richt zich op gezinnen die uit elkaar gaan, of uit elkaar zijn. Zowel kinderen als ouders kunnen er terecht voor informatie en ondersteuning rondom scheidingen.

Seksualiteit

Stichting Rutgers houdt zich bezig met seksuele gezondheid van iedereen. Van seksuele ontwikkeling, tot anticonceptie en menopauze. Op seksualiteit.nl kun je per thema informatie en antwoorden op vragen vinden. Van gender-identiteit tot grensoverschrijdend gedrag en van seksueel plezier tot seksverslaving.

Voeding

Wat geef je een kind dat niets wil eten? Is het gevaarlijk als je peuter drie maanden niets anders dan bananen eet (waarschijnlijk wel). Zoek het op bij het Voedingscentrum! Deze mensen weten alles over wat je wat kind nodig heeft aan voeding om gezond op te groeien. En ook over wat goed is voor jou, als je toch bezig bent.

Werkende ouders

Als spreekbuis voor werkende ouders is er Stichting Voor Werkende Ouders. Hier kun je terecht om bijvoorbeeld meldingen te maken van zaken die niet goed geregeld zijn voor ouders. Voor Werkende Ouders is eigenlijk een soort vakbond die namens ouders lobbyt in de politiek en media.

bottom of page